Coana Mita Biciclista, stramoasa ecologistilor de azi!

coana mita biciclista1 Coana Mita Biciclista, stramoasa ecologistilor de azi!

Cu siguranta ati auzit, in multe bancuri sau jocuri cu rime, de Coana Mita Biciclista. Nu toata lumea stie insa ca aceasta nu este doar un personaj cu nume haios. A fost cea care a rasturnat mentalitati la sfarsitul secolului al XIX-lea prin atitudine si deciziile privite de cei din jur drept „strigatoare la cer”.

Coana Mita, pe numele sau real Maria Mihaescu, a fost prima femeie care s-a plimbat cu bicicleta in Bucuresti. Pana atunci, vehiculul era folosit doar de barbati, pe motiv ca femeile nu puteau pedala imbracate in rochii lungi.

Coana Mita, excentrica din fire, a decis sa imbrace pantaloni stramti din catifea si s-a suit pe bicicleta pedaland pe strazile Bucurestiului, spre uimirea, dar si admiratia barbatilor.

Tanara a starnit la vremea respectiva pasiuni printre barbatii celebri ai vremii, printre care s-au numarat Octavian Goga, Nicolae Grigorescu si chiar regele Ferdinand si regele Manuel al Portugaliei.

Porecla „Coana Mita Biciclista” i-a fost oferita de un jurnalist al vremii, George Ranetti, care a numit-o asa intr-una din articolele sale publicate in revista Furnica pe motiv ca a fost refuzat de aceasta in amor.

Coana Mita Biciclista s-a dovedit a fi o femeie foarte cocheta care a trait toata viata in lux, chiar daca au existat perioade in care situatia financiara a fost aproape dezastruoasa.

Obisnuia sa poarte haine aduse de la Paris si se coafa la cel mai in voga salon de pe Calea Victoriei. Cina o lua la restaurante de lux iar atunci cand intampina probleme financiare, isi trimitea sotul, pe generalul Dumitrescu, sa cerseasca in timpul zilei pentru ca seara sa poata cina la Athenee Palace.

Coana Mita Biciclista a fost o adevarata vedeta a vremii. A rupt din nou bariere ale mentalitatii dupa ce a decis sa faca baie in mare imbracata in costum de baie. Pana in acel moment, toate femeile mergeau la plaja si intrau in apa imbracate in halat.

Frumuseta si cochetaria ei au inspirat multe cronici mondene ale vremii. Alexandru Predescu a portretizat-o in „Vremuri vechi bucurestene” astfel:

„Cand aparea pe Calea Victoriei, “aristocratii” de la Capsa, “burghezii” de la Otetelesanu si “boemii” de la Kubler abandonau politica si svartul ca sa admire superbul exemplar ciclist, caruia hatrul Ranetti nu scapase ocazia sa-i zica “Mita Biciclista”.

Bicicleta cu ghidon de argint era a unei suple si elegante fiice a Evei, cu zulufi negri, cu pantaloni de catifea mov stransi pe picior, cu bluza corai din care fluturau maneci inflorate, cu ghete inalte si cu o cascheta de matase alba, infasurata in voal alb, din care rasareau incrucisate doua ace mari A la Madame Butterfly”.

anamaria ferentz bicicleta Coana Mita Biciclista, stramoasa ecologistilor de azi!

La mai bine de un secol de atunci, Bucurestiul mileniului 3 incepe sa aloce din ce in ce mai mult spatiu bicicletelor, in defavoarea automobilelor. In Occident, mersul cu bicicleta este prioritar de mult timp.

Dupa scurta perioada de boom economic, atunci cand numarul de masini s-a triplat, Bucurestiul este acum sufocat de automobile, trafic infernal si noxe.

Din fericire, mersul cu bicicleta este tot mai promovat, iar o parte din aceasta promovare este realizata de persoanele publice din Romania care, din sinceritate sau din simplul motiv ca este „cool”, ofera exemplu celor din jur.

Dragos Bucurenci, Dana Nalbaru, Dragos Bucur, Dana Savuica, Amalia Enache, Dana Rogoz, Laura Cosoi, Oana Cuzino, Vali Barbulescu sunt doar cateva dintre acestea.

dani otil razvan simion bicileta Coana Mita Biciclista, stramoasa ecologistilor de azi!

dana savuica bicicleta Coana Mita Biciclista, stramoasa ecologistilor de azi!

dana nalbaru dragos bucurenci bicicleta Coana Mita Biciclista, stramoasa ecologistilor de azi!

ela voineag bicicleta Coana Mita Biciclista, stramoasa ecologistilor de azi!

roxana ciuhulescu bicicleta Coana Mita Biciclista, stramoasa ecologistilor de azi!

oana cuzino bicicleta Coana Mita Biciclista, stramoasa ecologistilor de azi!

sophia bicicleta Coana Mita Biciclista, stramoasa ecologistilor de azi!

vali barbulescu bicicleta Coana Mita Biciclista, stramoasa ecologistilor de azi!

zoli toth bicicleta Coana Mita Biciclista, stramoasa ecologistilor de azi!

Va trece, cu siguranta, mult timp pana ce Bucurestiul va ajunge precum Amsterdam-ul sau Copenhaga, insa aceasta este directia fireasca.

Un specialist care a redesenat proiectul urbanistic al marilor orase europene a declarat recent ca Bucurestiul ar avea sansa sa devina respirabil daca s-ar aloca mult mai mult spatiu pistelor de biciclete, trotuarelor si nu benzilor de circulatie destinate masinilor.

In loc sa largim artere, procesul ar trebui sa fie invers, pentru ca, incet-incet, sa descurajam iesirea la plimbare sau la serviciu cu masina.

Daca va fi aplicat planul lui, ramane de vazut. Cert este ca mentalitatile se schimba greu. Probabil este nevoie de aparitia unei noi Coana Mita Biciclista, sub alt aspect, care sa produca un impact indeajuns de puternic incat sa ne redefinim prioritatile.

Agentia de Presa Mondena

Tags: , , , , , ,

Category: Ultimele barfe

Leave a Reply