România, cele mai multe cazuri de rujeolă din UE

Epidemia de rujeolă din România riscă să se extindă în toată Europa, avertizează Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor. În ultimul an, în ţara noastră s-au înregistrat peste 3 mii de cazuri de rujeolă, iar în ultima perioadă contaminarea a atins o cotă alarmantă. Sunt peste 1.000 de cazuri numai în ultimele două luni. Mulţi români nu par alarmaţi şi sunt hotărâţi să nu-şi vaccineze copiii. Aşa se face că în Timiş de exemplu 40 la sută dintre locuitori nu sunt imunizaţi.

16 români au murit în ultimul an răpuşi de rujeolă, conform datelor oficiale de la Institutul naţional de sănătate publică. Cele mai multe decese s-au înregistrat în vestul ţării. Chiar și așa, mulţi părinți refuză în continuare să-şi vaccineze copiii.

„Știți că este epidemie de rujeolă? Știu… știu. A făcut vaccinul? Nu l-a făcut, nu l-a făcut. Și când îl duceți să îl facă? Păi la medicul de familie, dar nu mi-a zis nimic deocamdată.”

„În momentul când și-au vaccinat copiii de fapt după acel moment au început copiii să fie mai bolnăvicioși.”

În Timiş, cifrele sutn îngrijorătoare, spun medicii. 40 la sută din locuitori nu sunt imunizați.

„În ultimii ani, din păcate nu s-au făcut aceste vaccinuri, foarte multă lume a refuzat vaccinul astfel încât la ora actuală, cel puțin în județul Timiș, numai 60% din persoane sunt imunizate”, explică Virgil Musta – purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara.

Nici nu e de mirare spun specialiştii că s-a ajuns la epidemie.

„Până în momentul ăsta sunt 460 de cazuri luate în supraveghere asta însemnând internare, investigații în laborator și tot ceea ce presupune un caz care vine cu patologia respectivă și care trebuie supravegheat evident”, susține Dana Șpac – purtător de cuvânt DSP Timiș.

Medicii de familie spun că trebuie să lupte cu prejudecăţile părinţilor.

„Odată vaccinat, copilul care nu a făcut rujeolă, în cazul în care vine în contact cu unul cu rujeolă, forma de rujeaolă pe care o face va fi mult atenuată. Nu sunt studii care să demonstreze că după vaccinare fac autism copiii sau alte motive invocate de părinţi, că sunt substanţe toxice în vaccin”, precizează și doctor Claudia Iftode – medic de familie.

Experţii europeni atrag atenţia că epidemia din ţara noastră s-ar putea extinde şi în alte state. Specialiştii români îi contrazic.

„Extinderea epidemiei în alte state, aceasta depinde de situaţia acoperirii vaccinale în statele respective. Adică nu putem să imputăm României faptul că există persoane care sunt receptive la rujeolă în alte state din Uniunea Europeană”, adaugă Alexandru Rafila – președintele Societății Române de Microbiologie.

sursa: http://www.digi24.ro/regional/romania-cele-mai-multe-cazuri-de-rujeola-din-ue-684953